Steunen binnentalud met zandzakken
Inhoud
1 Maatregel
1.1 Faalmechanismen |
2 Steunen met zandzakken2.1 Kennis2.2 Hulpmiddelen2.3 Ervaringen
|
2.3.1 Dimensionering |
3 Algemeen
Een stapel zandzakken die de dijk versterkt door lokaal gewicht toe te voegen aan de teen van de dijk waardoor de kracht van het water op de dijk beter wordt opgevangen en weggeleid. Gezien de hoeveelheid handwerk die met zandzakken gepaard gaat is deze techniek meer geschikt voor lokaal beperkte inzet.
4 Benodigde materialen
4.1 Zandzakken
Plastic of canvas zakken die gevuld worden met zand. Voordeel van zandzakken boven loszand is dat uitspoeling tegengegaan wordt en er kleinere makkelijk te plaatsen modules ontstaan die ook op moeilijk toegangelijke plekken kunnen worden ingezet.
4.2 Zand
het "Zand" in zandzakken is licht misleidend, want elke vorm aarde zou kunnen worden gebruikt om de zakken te vullen. Waarom voorkeur naar zand uitgaat is omdat het nog relatief rul blijft in natte omstandigheden wat het vullen van zakken makkelijker maakt.
5 Afmetingen
Afmetingen zijn afhankelijk van het schadegebied. Schadebeelden kunnen een indicatie geven hoe groot het invloed gebied is. Een dijk-expert kan uitsluitsel brengen in moeilijk in te schatten situaties
6 Aanleg
Eerst rooster aan dijkteen beginnend richting talud opbouwen om afwatering te garanderen. Opbouw van zandzakbelasting ook van beneden naar boven. Als er geen materiaal voor roostervorming beschikbaar is, dienen de zandzaklichamen (max. breedte 2 m) regelmatig te worden onderbroken.
7 Externe Links
8 Documenten
[1]
[2]
[3]
[4]
Citefout: De tag <ref>
bestaat, maar de tag <references/>
is niet aangetroffen