Cyberdreiging

Uit Delta Noodmaatregelen
Ga naar: navigatie, zoeken


In ieder denkbaar en ondenkbaar scenario moet ook de mogelijkheid van een 'hack' worden meegenomen. Kwaadwillenden en securityonderzoekers lijken interesse te tonen in de (on)veiligheid van industriële controlesystemen. Systemen die direct vanaf het internet bereikbaar zijn liggen in het bijzonder onder vuur. Recent bleek bijv. dat de infrastructuur van de Zeeuwse gemeente Veere (gemaal) bijzonder kwetsbaar is. (Zie ook de EenVandaag-uitzending.)


Hierop sluiten een specifieke NCSC factsheet en een checklist aan. Met behulp van deze NCSC factsheet kunt u bepalen of uw ICS/SCADAsystemen afdoende zijn beveiligd. Deze maatregelen worden als good practice beschouwd. Het credo luidt: wees voorbereid!


Wilt u meer weten over cyberdreiging? Kijk dan naar de publicatie van Cyber Security Beeld Nederland in hoofdstukken 2 en 3. De waterkolom is nog niet specifiek in de bijlage vermeld met sectorale beelden, maar vergelijkbare sectoren zoals drinkwatervoorziening, transport of energie staan er wel in genoemd.

Cyber