Workshop Werkinstructie Steunbermen

Uit Delta Noodmaatregelen
Versie door Fst (Overleg | bijdragen) op 30 sep 2018 om 13:13

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Ga naar: navigatie, zoeken

Wiki Noodmaatregelen Workshop “Werkinstructie Steunbermen”

CONCEPT PROGRAMMA & PEILING INTERESSE

Achtergrond en doel Om een noodmaatregel goed in te zetten is een werkinstructie onontbeerlijk. De leden van de werkgroep Wiki Noodmaatregelen hebben aangegeven dat het zeer gewenst is om een werkinstructie te hebben voor het aanbrengen van steunbermen. De gedachte (en ambitie!) is om in een tweetal stappen te komen tot een generiek toepasbare werkinstructie! Beide stappen zullen in de vorm van een workshop plaatsvinden, elk maximaal een halve dag durend. De eerste workshop is er op gericht om in beeld te krijgen wat nodig is bij het inzetten van steunbermen als noodmaatregel, ofwel waar moet je op letten, wat zijn de belangrijkste afwegingen en hoe kom je tot keuzes. In de tweede workshop, deze zal enkele weken later plaatsvinden, gaan we de uitkomst van de eerste workshop vertalen naar een stappenplan en tekst & afbeeldingen van de werkinstructie zelf.

Veel ervaring is er niet met het aanbrengen van steunbermen tijdens een (dreigend) hoogwater. Maar we zijn ervan overtuigd dat diverse waterkeringbeheerders wel ervaring hebben met het aanbrengen van steunbermen als beheermaatregel, bijvoorbeeld tijdens een dijkversterking. Daarnaast hebben waterkeringbeheerders ook een goed ontwikkeld gezond verstand! Met deze ingrediënten moeten we een werkinstructie kunnen afleiden! Graag maken we in deze workshops gebruik van deze sterktes!

Hoe werkt het? De eerste workshop is als het ware het doorlopen van een oefening en het gelijktijdig afleiden van leerpunten cq ingrediënten van de werkinstructie. Het liefst willen we in teams van twee a drie personen de oefening doorlopen. Maar je mag meer collega's betrekken of zelfs twee teams hebben. De oefening is een mix van zelfstandig met je team werken en plenaire discussie. De tweede workshop zal op een vergelijkbare manier plaatsvinden. Meer info volgt op een later tijdstip.

Programma op hoofdlijnen workshops Beide workshops zullen in principe bij Deltares in Utrecht worden gehouden, ofwel centraal in Nederland. Het programma van de eerste workshop is: 09:30 - 10:00 Binnenlopen met koffie & thee 10:00 - 10:05 Welkom 10:05 - 12:00 Oefening “Inzet steunbermen” 12:00 - 12:30 Lunch 12:30 - 13:15 Aandachtspunten ter voorbereiding van de tweede workshop - brainstorm 13:15 - 13:30 Afsluiting

Interesse? Vragen? Heb je interesse, meld je dan aan bij eric@huijskesadvies.nl of ulrich.forster@deltares.nl. Hier kun je natuurlijk ook voor vragen terecht! Zodra we weten wie mee wil doen, sturen we datumbriefjes uit!