Bescherming kruin en buitentalud met geballast folie of geotextiel

Uit Delta Noodmaatregelen
Versie door Dirk (Overleg | bijdragen) op 11 sep 2018 om 15:13

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Ga naar: navigatie, zoeken


Schadebeelden.png
Faalmechanismen.png
Noodmaatregelen sel.png
Dimensionering.png
Uitvoering.png


Bescherming kruin en buitentalud met geballast folie of geotextiel


Noodmaatregelen - Erosieremmende maatregelen - Bescherming kruin en buitentalud met geballast folie of geotextiel

Ter afdichting van lokale waterintredepunten als buitentalud lokaal is beschadigd. Waterdicht zeil op de kruin, halverwege het buitentalud en aan de teen goed vastzetten (met zandzakken ballasten en/of pennen gebruiken) om te voorkomen dat het wegspoelt en water onder het zeil door gaat stromen.

Een schadeplek kan ook worden beveiligd door deze af te dekken met afgeslagen hout van struiken, jutestroken, of geotextiel en dit met zandzakken te ballasten. Ook voor lokale schadeplekken (van beperkte grootte) kan folie (lekzeil) worden gebruikt. Hiervoor kan de folie aan de onderkant aan een stalen buis worden vastgemaakt en opgerold. Het vrije einde wordt op het talud gelegd en met zandzakken ballast. De folie kan ook met piketpaaltjes, pennen of zandzakken op de kruin worden gefixeerd. Daarna kan de folie op het talud worden afgerold en dienen de zijkanten ook onder water met zandzakken te worden ballast. Hoe sterker de stroming hoe moeilijker het aanbrengen. Als de stroming te sterk is en het aanbrengen van folie onmogelijk maakt, kunnen half gevulde zandzakken worden aangebracht, door deze evt. in het water te gooien) tot dat de oorspronkelijke dijkgeometrie is hersteld.


Kan een intredepunt van water aan het buitentalud eenduidig worden geïdentificeerd of is een beschadiging aan het buitentalud vastgesteld en is daadwerkelijk een sterke waterintreding aanwezig, zo kan een dekzeil (folie) worden ingebouwd. Een folie in water werkt alleen afdichtend, als de zuigkracht van het aan het binnentalud lokaal uittredende water de folie op de ondichte plek trekt. Is er geen zuigkracht aanwezig, dan is de plaatsing van de folie nutteloos. Zonder dit drukverschil zal de folie alleen in het water zweven (drijven) zonder enig afdichtend effect tussen water en dijkoppervlakte te kunnen bereiken. Het gewone binnensijpelen van water in de dijk is te gering om dit zuigkracht-effect te kunnen opwekken. Preventief uitrollen van folie of dekzeil op het buitentalud is nutteloos.

Omdat de inbouw van folies aan de buitendijkse kant met grote inzet en een bedreiging van de mobiele eenheid is verbonden, zou deze maatregel alleen dan worden toegepast, als in de dijk een concrete locatie van waterintreding herkenbaar is. De inbouw van folie aan de buitendijkse kant is alleen zinvol als het oppervlak van de dijk zeer glad is. Hoge begroeiing zoals bosjes gras, struiken of andere voorwerpen maken de toepassing van folie zinloos.

Is aan een lekkende locatie al erosie opgetreden, kan het zinvol zijn deze gaten in de dijk eerst op te vullen.


Let op: Het afdichten van langere dijktrajecten met folie op het buitentalud heeft weinig succes, het doorsijpelen van het dijklichaam wordt hierdoor weinig gehinderd.

Dekzijl met zandzakken op buitentalud (Bron: Dijkbeoordeling bij Hoogwater DWW 1996)

Dekzijl met zandzakken en pennen op buitentalud (Bron: Dijkbeoordeling bij Hoogwater DWW 1996)


1 Kennis

2 Hulpmiddelen

3 Ervaringen

  • Hoogwater 2012 Noorderzijlvest