Piping (STP): verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Piping [STP] (f) Als de buitenwaterstand verder stijgt, kan het opwellende water zand gaan meevoeren. Er is nu sprake van een zandmeevoerende wel en er ontstaat een...') |
(geen verschil)
|
Versie van 15 mei 2014 om 13:57
Piping [STP] (f) Als de buitenwaterstand verder stijgt, kan het opwellende water zand gaan meevoeren. Er is nu sprake van een zandmeevoerende wel en er ontstaat een ‘pipe’ onder de dijk. Als de pipe het intredepunt bij het buitenwater bereikt ontstaat een hydraulische kortsluiting. De pipe verbreedt zich richting intredepunt (ruimproces) waardoor steeds meer zand wordt getransporteerd. De dijk wordt als het ware ondermijnd. Uiteindelijk zakt de dijk in en bezwijkt. In het ergste geval stroomt bij hoge waterstanden het water over de verzakking heen met bresvorming als gevolg.
Inhoudelijke kennis: Onderzoeksrapport zandmeevoerende wellen (goede mechansimebeschrijving) Rekenregels: Bligh, Lane, Sellmeijer TR Waterkerende grondconstructies Waterkeringen (Collegedictaat t.b.v. HTS onderwijs) “Dijkbeoordeling bij hoogwater” (DWW, 1996)
Hulpmiddelen: Schadecatalogus in Onderzoeksrapport zandmeevoerende wellen Cursus “Dijkbewaking Deel 1 + Deel 2”, Deltares
Ervaring: Ervaring met oefeningen en bij jaarlijks optredende zandmeevoerende wellen bij gemiddeld hoogwater. “Water tegen de Dijk” (TAW, 1993) “Dijkbeoordeling bij hoogwater” (DWW, 1996)
Bijbehorende noodmaatregel: - Opkisten van een wel (XVII) - Aanleggen van een pipingberm (XIX) - Sloot afdammen om slootpeil te verhogen (II) - Geotextiel (waterdoorlatend) om eventueel zandtransport tegen te gaan, maar water af te kunnen voeren. Zandzakken nodig voor ballast. (X) - Aanleggen van een filter door aanleg van bijvoorbeeld een zandberm? (XV) - Verhogen binnenwaterstand (II) - Wellen afdekken (XVI) - Aanleg kwelkade in pyramidevorm of in kamvorm met zandzakken aan de landzijde (XVIII)
Overige opmerkingen: Zeedijken: Een stormvloed aan zee duurt hooguit enkele dagen met een piek van enkele uren. Hierdoor krijgt het water geen tijd om ver in de dijk door te stromen. Piping krijgt daarom bij zeedijken weinig kans.