Help:Inhoud: verschil tussen versies

Uit Delta Noodmaatregelen
Ga naar: navigatie, zoeken
(Begrippenlijst)
(Begrippenlijst)
Regel 61: Regel 61:
  
 
[[File:taal van de dijkwachter 2.png|500px|De taal van de dijkwachter 2]]
 
[[File:taal van de dijkwachter 2.png|500px|De taal van de dijkwachter 2]]
 +
 +
Dijkprofiel (bron: Dijkbeoordeling bij Hoogwater):
 +
Een dijk is in principe niet meer dan een berg grond, die netjes is afgewerkt. Een oude dijk is meestal opgebouwd uit allerlei verschillende grondsoorten: klei, zand of een combinatie. De dijken zijn in de loop van vele honderden jaren opgebouwd. Ieder keer als een dijk weer verhoogd werd, kan een ander grondsoort zijn gebruikt.
 +
 +
Bij een recente verbeterign van een uode dijk zal meer aandacht zijn besteed aan het toepassen van een goede grodnsoort en zal de grond beter zijn verdicht bij het aanbrengen. Een verbeterign van een oude dijk aan de binnenzijde wordt meestal in zand gedaan. Op het zand, op het binnentalud, wordt een dunen laag klei aangebracht om te voorkomen dat het zand wegspoelt (erodeert) en om er gras op te kunne laten groeien.
 +
Een verbetering van een oude dijk aan de buitenzijde wordt in principe in klei uitgevoerd. In sommige gevallen kan echter ook een zandaanvulling aan de buitenzijde zijn aangebracht, vooral als de benodigde aanvulling groot is.
 +
 +
Een geheel nieuwe dijk is meestal uit zand opgebouwd met een dikke kleilaag aan de buitenkant. Het ideale dijkprofiel is aan de rivierzijde het meest waterdicht en aan de binnenzijde iets waterdoorlatender. Doot de waterdichte laag aan de rivierzijde wordt voorkomen dat  het water makkelijk naar binnen dringt. het water dat toch naar binnen komt, kan relatief gemakkelijk verder door de dijk stromen, zonder dat het in de dijk achter blijft.
 +
 +
Zeedijken worden soms geheel uit zand opgebouwd. Omdat het hoogwater hier veel korter duurt is de waterdichtheid minder van belang dan bij bijvoorbeeld rivierdijken.

Versie van 23 okt 2014 om 13:04

1 Bijdragen aan de wiki

Dus je wil graag je bijdrage leveren aan de wiki. Geweldig! Maar voor het zover is zijn er een paar dingen waar we je attend op willen maken.

1.1 Reviews

Deze wiki geeft informatie waar levens mee gered kunnen worden. Daarom wordt de informatie die wordt toegevoegd niet zomaar klakkeloos overgenomen. Een panel van experts op gebied van waterkeringen en veiligheid reviewen alle aanpassingen alvorens ze ook daadwerkelijk op de site komen te staan.

1.2 Discussie

Op discussie pagina's willen we graag bijhouden wie wanneer welke opmerkingen maakt. Gebruikers worden daarom gevraagd om altijd het subst:iTalk template te gebruiken die automatisch datum, tijd en username aan de comment toevoegd. Op die manier kunnen we zien of dingen nog valide zijn en blijft de pagina overzichtelijk

1.3 Publiekelijk

De wiki is een publiekelijk toegangelijke webpagina. Houdt hier rekening mee wanneer je iets schrijft. Daarnaast krijgt ook elke gebruiker een eigen pagina. Ook deze pagina is voor iedereen toegangelijk dus hou in de gaten dat je geen persoonlijke details openbaar maakt die misbruikt kunnen worden.

1.4 Meer informatie

Voor meer informatie over deze punten en verdere opmerkingen kan je terecht op deze pagina:

2 Het opzetten van een artikel

2.1 Mediawiki opmaak

Deze wiki is gebouwd op het mediawiki framework. Dit framework maakt gebruik van een manier van opmaak gelijk aan wikipedia, maar dat heeft iets meer voeten in de aarde dan typen in word. Links worden bijvoorbeeld gemaakt met blokhaken, opsommingen met sterretjes(bullet) of hekjes(genummerd).

2.2 Artikelen

De meeste artikelen op deze wiki vallen in 2 categorieen; opsommingen en tegels. Beide artikelen hebben een standaard layout en om het aanmaken van de artikelen te vereenvoudigen hebben we een aantal sjablonen gemaakt. Je kan op bestaande pagina's kijken hoe deze gebruikt worden.

2.2.1 Hernoemen, Verplaatsen van een artikel

Voor het hernoemen van een artikel kan je het uitklap menu (links naast de search) gebruiken. Merk op dat dit niet alleen het artikel een andere naam geeft, maar ook de pagina verplaatst, aangezien links naar de titel van een pagina verwijzen. Er is een optie om automatisch de oude (pagina) naar de nieuwe(pagina) te laten verwijzen. Maar dat betekend dat bestaande links de oude naam laten zien terwijl de pagina eigenlijk anders heet.

Wij proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen en we vragen dan ook om wanneer je een pagina hernoemt, deze optie(om de oude naam te laten bestaan) niet te gebruiken. Maar om de oude pagina te verwijderen, en daarna via speciale pagina: niet bestaande pagina's met koppelingen. De lijst met de koppelingen naar de oude naam af te gaan en naar de nieuwe naam te veranderen.

2.3 Meer informatie

Voor meer informatie over opmaak en artikelen kan je terecht op deze pagina:

3 Gebruikers groepen en rechten

3.1 Gebruikers groepen

Behalve dat je als gebruiker bekend bent op deze wiki, hoor je ook bij bepaalde gebruikersgroepen. Leden van deze groepen hebben bepaalde rechten. Zo is er een groep gebruikers die deze groepen beheert, een groep gebruikers die pagina's reviewed en een groep gebruikers die pagina's of gebruikers kunnen blokkeren.

3.2 Meer informatie

Voor meer informatie over groepen en rechten kan je terecht op deze pagina:

4 Begrippenlijst


De taal van de dijkwachter 1

De taal van de dijkwachter 2

Dijkprofiel (bron: Dijkbeoordeling bij Hoogwater): Een dijk is in principe niet meer dan een berg grond, die netjes is afgewerkt. Een oude dijk is meestal opgebouwd uit allerlei verschillende grondsoorten: klei, zand of een combinatie. De dijken zijn in de loop van vele honderden jaren opgebouwd. Ieder keer als een dijk weer verhoogd werd, kan een ander grondsoort zijn gebruikt.

Bij een recente verbeterign van een uode dijk zal meer aandacht zijn besteed aan het toepassen van een goede grodnsoort en zal de grond beter zijn verdicht bij het aanbrengen. Een verbeterign van een oude dijk aan de binnenzijde wordt meestal in zand gedaan. Op het zand, op het binnentalud, wordt een dunen laag klei aangebracht om te voorkomen dat het zand wegspoelt (erodeert) en om er gras op te kunne laten groeien. Een verbetering van een oude dijk aan de buitenzijde wordt in principe in klei uitgevoerd. In sommige gevallen kan echter ook een zandaanvulling aan de buitenzijde zijn aangebracht, vooral als de benodigde aanvulling groot is.

Een geheel nieuwe dijk is meestal uit zand opgebouwd met een dikke kleilaag aan de buitenkant. Het ideale dijkprofiel is aan de rivierzijde het meest waterdicht en aan de binnenzijde iets waterdoorlatender. Doot de waterdichte laag aan de rivierzijde wordt voorkomen dat het water makkelijk naar binnen dringt. het water dat toch naar binnen komt, kan relatief gemakkelijk verder door de dijk stromen, zonder dat het in de dijk achter blijft.

Zeedijken worden soms geheel uit zand opgebouwd. Omdat het hoogwater hier veel korter duurt is de waterdichtheid minder van belang dan bij bijvoorbeeld rivierdijken.